Ook na corona blijft fietsen populair

Elektrische Fiets Coronatijd
Corona Fietsen Populair

Ook na corona blijft fietsen populair

27 oktober 2020

Uit recent onderzoek van het KiM (Kennis Instituut Mobiliteit) blijkt dat een kwart van alle Nederlanders verwacht na corona meer te gaan fietsen (en lopen). Het lijkt dat fietsen in deze tijd een nieuwe betekenis heeft gekregen. Vooral voor het woon-werkverkeer. In de afgelopen coronaperiode gebruikte 37% de fiets als vervanging voor bus, tram of metro. 14% van alle reizigers deed dit voor de trein. Niet raar, want treinreizen zijn vaak langer en dus minder snel te vervangen voor een fiets. Van de mensen die zijn overgestapt van het ov geeft zelfs 72% aan dat dit goed bevalt. Tijdens de afgelopen maanden is het positieve oordeel over de fiets zelfs licht gestegen. Meer dan de helft verwacht ook na de coronacrisis structureel naar het werk te blijven fietsen als vervanging voor het ov.

E-bike meer woon-werk gerelateerd

Opvallend is dat specifiek het gebruik van de e-bike voor woon-werkverkeer is toegenomen. Het KiM geeft aan dat inmiddels 23% van het totale e-bike verkeer woon-werk gerelateerd is. Daaraan gekoppeld stijgt ook de verkoop van e-bikes explosief. In mei 2020 was dit 38% meer dan het jaar daarvoor.

Werkgevers investeren in fietsen

Werkgevers helpen gelukkig ook een handje mee. Los van beschikbare faciliteiten als fietsenstallingen buiten én binnen, omkleedruimtes, douches en een fietspomp heeft 10-15% aangegeven dat ze de aanschafvergoeding voor fietsen hebben verbeterd. Een vergelijkbaar aandeel verwacht dit ook het komende jaar te doen. 51% van de werkgevers biedt overigens sowieso al een regeling aan voor de fiets of e-bike. Vorig jaar gaf al 10% van de werkgevers aan gebruik te maken van de leasefietsregeling. Naar verwachting is dit aandeel in 2020 een stuk gestegen.

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep