Nieuwe e-bike: waar moet je op letten?

Man Met Baard
Ebike Kopen, Waar Moet Ik Op Letten

Nieuwe e-bike: waar moet je op letten?

23 april 2020

In het straatbeeld zijn e-bikes geen uitzondering meer. De populariteit neemt enorm toe.
En de coronacrisis lijkt daar zelfs nog een schepje bovenop te doen. Daarom geven wij je graag een viertal handvaten die je kan gebruiken als je overweegt om een e-bike aan te schaffen. Los van budget en design. Want die keuze is niet makkelijk. Waar moet je vooral op letten om tot de juiste fiets te komen?

1. Begin bij de accu

De accu van je elektrische fiets is vergelijkbaar met de benzinetank van je auto. De capaciteit bepaalt voor een groot gedeelte hoe lang je er mee kan rijden. Bedenk van tevoren dus goed hoe lang je op één accubeurt wilt fietsen (gerelateerd bv. aan de afstand woon-werkverkeer). Hoe hoger de Wh waarde, des te langer kan je fietsen. Is er geen Wh waarde vermeld, gebruik dan de berekening: spanning x Ah-waarde=Wh-waarde. Hoe groter de capaciteit des te duurder de fiets.

Verder moet je beslissen of je een vaste of uitneembare accu wilt. Een uitneembare kun je thuis of op je werk opladen, maar tegelijkertijd is het een gewild roofobject. Dus zorg dat je hem apart op slot kan zetten. Voor een vaste accu heb je altijd een stroompunt nodig bij je stalling.

2. Let op de plek van de motor

Bij een e-bike kan de motor zich op drie verschillende plekken bevinden. In het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel. In het midden is het meest populair en in het voorwiel het goedkoopst. Bij plaatsing in het achterwiel zorgt het voor de fijnste rijervaring. Alles hangt af van je persoonlijke wensen en budget.

Plek motor e-bike Voordeel Nadeel
Voorwiel
 1. Goedkoper
 2. Design technisch 'mooier'
 3. Stiller
 4. Frame met lage instap is mogelijk
 5. Mogelijkheid om zonder motor te fietsen
 1. Gevoel dat er aan de fiets wordt getrokken
 2. Eerder last van wielspin
 3. Sturen kan iets zwaarder voelen
 4. Minder geschikt in bergen of bij heuvels
Midden bij het frame
 1. Fijne fietservaring
 2. Energie komt direct in actie
 3. Krachtsensor meet kracht op trappers en past ondersteuning hierop aan (handig met kinderen en zware boodschappen)
 4. Fiets is wat stabieler
 5. Banden plakken makkelijker
 1. Storingsgevoelig
 2. Fiets heeft hogere instaphoogte
Achterwiel
 1. Meest natuurlijke rijbeleving
 2. Stuurt strakker
 3. Stil
 4. Lager gewicht (handig en bergen en bij heuvels)
 1. Wisselen band zelf niet mogelijk
 2. Fiets is door gewicht lastiger te verplaatsen

Download onze infographic met alle voor- en nadelen over de motor van de e-bike.

3. Type versnelling

Een e-bike kent een drietal versnellingen: een open derailleurversnelling, een gesloten naafversnelling of een automatische versnelling. Uitgangspunt voor je keuze is wat voor type fietser je bent. Fiets je bijvoorbeeld veel en in heuvelachtig gebied, dan is een licht derailleur systeem met tot wel 27 versnellingen heel handig. Besef je wel dat deze open versnelling sneller slijt en onderhoudsgevoelig is. Dat heb je bij een gesloten kettingkast met naafversnelling niet. Dit systeem is makkelijk te bedienen. Zelfs bij stilstand. En fijn het hele jaar door. Maar heeft daarentegen meestal maximaal maar 7 of 8 versnellingen.
Een automatische versnelling is voor de comfortfietser en bedien je geheel vanaf je handvat of vanaf een display.

4. Maak een goede testrit

Het meest belangrijke is dat je e-bike goed moet fietsen. En dat gevoel is vaak heel persoonlijk. Trek hier daarom voldoende tijd voor uit. Ga gerust een langer stuk fietsen dan even een blokje om bij de fietsenwinkel. Zo kun je namelijk pas echt de motor en de versnelling testen. Een e-bike is best een uitgave. Aarzel daarom niet en vraag hierom gewoon in de winkel.

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep