Zes thema's waar medewerkers zeker naar vragen

Man Met Baard
Zes Thema's Waar Medewerkers Vragen Over Stellen

Zes thema's waar medewerkers zeker naar vragen

13 februari 2020

Per 1 januari 2020 is de leaseregeling voor de fiets vereenvoudigd. Nu worden er niet alleen gesprekken gevoerd over de leaseauto, maar ook over de leasefiets. Natuurlijk hebben medewerkers vragen! Bereid deze gesprekken goed voor aan de hand van onderstaande zes thema's.


1. Hot is sinds een aantal weken de onbelaste reiskostenvergoeding of netto reiskostenvergoeding. In principe vervalt de netto reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer, wanneer de werknemer een fiets via zijn werkgever verstrekt krijgt. Wil je als werkgever de dagen waarop niet gefietst wordt toch de reiskostenvergoeding uitbetalen? Dat kan, maar dan moet de werknemer aantonen dat hij deze dagen niet gefietst heeft. Een ingewikkelde administratie is het gevolg. En dat is juist één van de redenen waarom de leasefietsregeling is vereenvoudigd.

2. De fiets wordt deels gebruikt voor het woon-werkverkeer, bijvoorbeeld wanneer de fiets wordt gebruikt naar een opstapstation en de reis verder met het openbaar vervoer wordt afgelegd.
Ook hier geldt dat de regels hieromtrent worden bepaald door de werkgever. Woon-werkkilometers die niet met de leasefiets worden afgelegd mogen belastingvrij worden uitbetaald. De werknemer moet ook hier aantonen, dat er met een ander vervoermiddel dan de fiets naar het werk gereisd is.

3. Werknemer heeft al een leaseauto. Mag naast de auto ook een fiets ter beschikking worden gesteld? Van de belastingdienst mag dat. Die laat dat helemaal aan de werkgever over. De werknemer moet er alleen rekening mee houden dat 7% van de aanschafprijs van de fiets bij het inkomen moet worden opgeteld.

4. De werknemer gebruikt de fiets alleen voor woon-werkverkeer en dus niet privé. Moet hij toch 7% bijtelling betalen? Helaas voor de werknemer. Voor een leasefiets maakt het voor de belastingdienst niet uit of hij de fiets ook privé gebruik of alleen zakelijk (inclusief woon-werkverkeer). Hier geldt de bijtelling altijd. Dit in tegenstelling tot de leaseauto.

5. Worden de kosten voor het thuis opladen van de accu ook vergoed door de werkgever? De kosten voor het thuis opladen van de accu kunnen niet worden afgetrokken van de bijtelling. Deze kosten betaalt de werknemer zelf. Als werkgever kun je er natuurlijk voor zorgen dat er in de fietsenstalling oplaadpunten voor de fietsen zijn.

6. Mijn werknemer wil een duurdere fiets dan je eigenlijk wilt verstrekken. Ook hier moet je van tevoren goed over nadenken. Het is namelijk. prima te verdedigen om de werknemer te vragen om bijvoorbeeld het 'meer' bedrag zelf voor zijn rekening te nemen. Of zelfs een deel van de leasekosten. Er zijn meerdere mogelijkheden om de leasefiets aan te bieden.  Ons advies: werk alles van tevoren uit, zodat er duidelijke afspraken met de medewerker gemaakt worden! Komt je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij verzorgen al 25 jaar fiscale fietsregelingen voor grote en kleine werkgevers in heel Nederland. Samen komen we er wel uit!

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep