Fietslease, voor welke doelgroep?

Vrouw op fiets
Nfp (1) (1)

Voor welke doelgroepen is de fietsleaseregeling écht interessant?

26 juli 2021

Het fietsplan of de fietsleaseregeling? Twee manieren om een ‘fiets van de zaak’ aan te bieden met ieder z’n voor- en nadelen. Misschien dat het fietsplan op het eerste gezicht interessanter lijkt. Je kunt immers onbelast een fietsregeling aanbieden zonder dat werknemers hun reiskostenvergoeding verliezen. Toch heeft de leasefietsregeling ook veel voordelen. In deze blog lichten we beide regelingen kort toe en zoomen we in op de leasefietsregeling: voor wie is dat een interessante optie?

4 redenen om voor de leasefietsregeling te kiezen

Het fietsplan en de leasefietsregeling worden vaak door elkaar gehaald. Voor de duidelijkheid frissen we nog even de kennis op:

(Fiscaal) fietsplan

Veel bedrijven kiezen voor een fietsplan, gefinancierd vanuit de werkkostenregeling (WKR); een fiscaal kader waarin je onbelast een fietsregeling kunt aanbieden. Naast dat medewerkers direct eigenaar worden van de fiets ontvangen ze ook een interessant belastingvoordeel. Neem iemand die een fiets aanschaft van € 1000,- euro. In plaats van dit bedrag netto te betalen, betaalt de werknemer de fiets via bijvoorbeeld een verlaging van het brutoloon, en heeft daardoor zo’n 40% voordeel.

Leasefietsregeling

Daarnaast zijn er werkgevers die kiezen voor een leasefietsregeling, waarbij de fiets eigendom blijft van de leasemaatschappij. Bij deze regeling vervalt de netto reiskostenvergoeding. Immers, de werkgever stelt al een fiets ter beschikking. Wanneer iemand per maand netto reiskosten ontvangt die hoger zijn dan het maandelijkse leasebedrag, zullen niet veel medewerkers overstappen op de leasefiets. Je kunt je afvragen voor welke doelgroep de fietsleaseregeling interessant is. Mensen verliezen immers hun reiskostenvergoeding. Wat schieten ze er dan mee op?

4 redenen om voor de leasefietsregeling te kiezen

1) Wellicht werkt jouw bedrijf met een mobiliteitsbudget? De medewerker heeft dan een budget ter beschikking en bepaalt dan helemaal zelf hoe dit budget wordt ingezet. Een iets kleinere auto gecombineerd met een fiets behoort dus ook tot de mogelijkheden. Communiceer hier wel over richting medewerkers. Veel medewerkers weten niet dat een combinatie tot de mogelijkheden behoort.

2) Heeft jouw bedrijf serieuze parkeerproblemen? Doe een voorstel aan medewerkers met een parkeerplek: vraag of ze hun parkeerplek willen inleveren en geef ze daarvoor in de plaats een leasefiets. Dat scheelt het bedrijf enorm veel kosten op jaarbasis aan parkeerfaciliteiten en ondertussen werken medewerkers aan hun vitaliteit.

3) Wat ook een optie is: naast het leasebedrag een extra bijdrage geven aan je personeel! Je wilt je medewerkers toch stimuleren de fiets te pakken? Als werkgever kun je bijvoorbeeld € 25,- extra bijdragen aan de leasekosten van je medewerker. Op deze manier kan hij of zij een duurdere fiets leasen. Een mooie investering die zich vroeg of laat terugbetaalt. Immers door te fietsen worden jouw medewerkers vitaler en werken langer door.

4) Stel, jouw werknemers zijn gevoelig voor de allernieuwste fietsen. Dan zijn zij waarschijnlijk geïnteresseerd in de fietsleaseregeling: voor ongeveer € 100,- per maand rijdt iemand al rond op een fiets van € 3700,-. Op deze manier kunnen ze een fiets rijden die ze echt willen.

PS: Wist je dat je als werkgever beide opties naast elkaar kunt aanbieden; het fietsplan én de fietsleaseregeling? Wij bieden beide fiscale fietsregelingen kosteloos aan en voorzien je van eerlijk advies op maat. Kijk hier voor een beknopte vergelijking van de leasefiets en het fietsplan.

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep