Minder verzuim?

Man Met Baard
Nfp (2)

Vitaliteit? Fietsen naar het werk leidt tot minder verzuim

12 april 2021

Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek, zo blijkt uit TNO-onderzoek. Zij verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega’s. Eén dag per jaar! Dat scheelt op jaarbasis een behoorlijke som. Genoeg reden voor werkgevers in Nederland om fietsen naar het werk extra te stimuleren. Helemaal nu duurzame inzetbaarheid en vitaliteit belangrijke speerpunten zijn in het beleid, en HR-managers op zoek zijn naar instrumenten om dit beleid concreet te vertalen.

Benieuwd hoe je eenvoudig een mooie fietsleaseregeling aanbiedt?

Als HR-manager wil je voorkomen dat je personeel uitvalt, daarom investeer je in preventieve vitaliteit. De fietsleaseregeling is een hele mooie oplossing om je vitaliteitsdoelstelling te behalen. Het idee? Door te fietsen worden én blijven medewerkers gezond. De regeling is onverminderd populair, helemaal in deze periode van Coronakilo’s en minder reizen met het OV. Bovendien is een leasefiets een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde: kom bij ons werken, je krijgt een leasefiets! Zo’n gave fiets met alles erop en eraan, daar wil iedereen graag mee op pad.

Automatische verzekering, onderhoud en pechhulp

Klinkt goed, maar hoe gaat dat in z’n werk? Waarschijnlijk liggen er al veel taken op je HR-bordje. Wij denken graag met je mee hoe de leasefiets in het beleid kan worden geïntegreerd. Dat vinden we hartstikke leuk: zo kunnen we onze jarenlange ervaring en kennis inzetten. Kies je voor onze fietsleaseregeling dan heeft een werknemer niet alleen een mooie fiets, maar ook een verzekering, onderhoud en zelfs pechhulp, zonder dat jij je als HR-manager daar druk over hoeft te maken.

Bepaal de doelgroep

Als eerste bepaal je als werkgever welke doelgroep gebruik maakt van de leasefietsregeling, vaak afhankelijk van woonwerk afstand of de functie. Neem bijvoorbeeld iedereen die tot en met twintig kilometer van z’n werk woont, of alle mensen met een zittend beroep.

Digitaal portal voor werkgever en werknemer

Wil je daarna overzicht houden op de gebruikers van de regeling, dan heb je als HR-manager toegang tot een digitaal portal. De medewerker krijgt via dezelfde portal een gepersonaliseerd aanbod van fietsen te zien, waaruit hij kan kiezen wat het best bij hem past. Iemand die vijf kilometer van z’n werk woont, heeft meestal voldoende aan een eenvoudige elektrische fiets, terwijl een collega op vijfendertig kilometer afstand eerder interesse heeft in een snellere speed pedelec. Belangrijke keuzes, want ze bepalen de prijs, het aanbod en de verzekering.

Soort contract en leasetermijn

De werkgever bepaalt vervolgens de invulling van de leasefietsregeling, zoals de looptijd van de leaseovereenkomst en het eventuele maximumbedrag. Naast de standaard 7% bijtelling voor het privégebruik zijn er diverse afspraken mogelijk tussen werkgever en werknemer, zoals welk deel van de leasekosten de werkgever eventueel betaalt, en of de werknemer zelf ook een deel van het maandelijkse leasebedrag voor z’n rekening neemt. Is de leaseovereenkomst eenmaal beklonken en heeft de medewerker nog vragen, dan is onze helpdesk beschikbaar.

PS: Wist je dat we een speciale 'Fiets naar je Werk Dag' organiseren bij bedrijven om mensen uit te dagen op de fiets te komen? Zo proberen we de fiets nog beter op het netvlies te krijgen. Veel mensen gaan na deze dag extra fietsen!

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep