Onbelaste reiskosten-vergoeding

Kranten Nieuws
Onbelaste Reiskostenvergoeding Gestopt Kies Voor De Leasefietsregeling

Onbelaste reiskosten-vergoeding gestopt? Kies voor de leasefietsregeling

04 augustus 2021

Als HR-medewerker ben je vast op de hoogte van het feit dat de onbelaste reiskostenvergoeding gaat veranderen. Immers, veel meer mensen werken nu vanuit huis, waardoor de traditionele vergoeding voor het woon-werkverkeer (19 cent per km) z’n langste tijd heeft gehad. En de kans dat we vanaf september niet meer fulltime op kantoor te vinden zijn, is groot. Hoe kun je er nou voor zorgen dat het wegvallen van de reiskostenvergoeding niet negatief uitpakt voor je personeel?

Blijf in beweging tijdens hybride werken met een leasefiets

Uit een enquête van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat Nederlanders verwachten na de coronacrisis gemiddeld acht uur per week vanuit huis te gaan werken. Dat is ruim twee keer zoveel als voor de coronacrisis. Ook werkgevers denken dat hun kantoorpersoneel ongeveer de helft van de week blijft thuiswerken. Dus het afschaffen van de huidige onbelaste reiskostenvergoeding is slechts een kwestie van tijd. De overheid is al een tijdje bezig met het opstellen van een nieuwe regeling. Deze wordt zeer waarschijnlijk per 1 oktober bekendgemaakt.

Nieuwe reiskostenregeling versus hybride werken

Veel bedrijven zijn inmiddels overgestapt op een hybride manier van werken; enerzijds vanuit huis en anderzijds vanaf kantoor. De nieuwe reiskostenregeling zal waarschijnlijk aan werkgevers vragen om aan te tonen wanneer personeel naar kantoor komt. Alleen de dagen op kantoor worden dan onbelast vergoed en voor de thuiswerkdagen vervalt de vergoeding.

Maak je personeel warm voor fietsleaseregeling

Om medewerkers tegemoet te komen, zou je ze nu warm kunnen maken voor een fietsleaseregeling. Met deze regeling vervalt automatisch de netto reiskostenvergoeding, omdat de werkgever al een fiets ter beschikking stelt. Een fiets die medewerkers kunnen gebruiken om naar kantoor te fietsen, én op andere momenten als er niet op kantoor wordt gewerkt. De leasefiets kan dus ook privé worden gebruikt.

Win-win situatie

Het gebruik van een leasefiets tijdens het hybride werken heeft diverse voordelen. Aangezien in de toekomst je leasewagenpark minder wordt gebruikt, kun je het mobiliteitsbudget aanspreken voor het stimuleren van de leasefiets. Een win-win situatie, omdat je personeel op de fiets ook nog eens goed in beweging blijft. En dat is broodnodig tijdens het thuiswerken. Een rondje op de leasefiets is een welkome en gezonde afwisseling na een dag in dezelfde werkhouding te hebben gezeten.

PS: En natuurlijk zorgt het gebruik van een leasefiets voor minder auto’s op de weg. Zo lever je als bedrijf ook nog een bijdrage aan de CO2-reductie. Meer weten over de leasefietsregeling? Op onze website vind je een beknopte samenvatting.

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep