06 mei 2021
Als bedrijf wil je graag dat jouw medewerkers lekker en gezond in hun vel zitten. Bovendien wil je ook een steentje bijdragen aan een ecologische en milieuvriendelijke samenleving en wil je een aantrekkelijke werkgever zijn voor (nieuwe) medewerkers. Dus het besluit is genomen: je gaat je personeel stimuleren met de fiets naar het werk te komen. Maar dan loop je op tegen een ondoordringbaar woud van fietsplannen en fietsregelingen. Help! Wat is de beste keuze? Een fiscaal fietsplan of een leasefiets?
Het goede nieuws, wat veel bedrijven niet weten, is dat je helemaal geen keuze hoeft te maken. Je kunt namelijk als werkgever het fiscale fietsplan én de leasefiets samen aanbieden. Beide regelingen zijn heel goed naast elkaar te gebruiken, zonder dat ‘t extra tijd en moeite kost. Zo kun je werknemers een fiets aanbieden op een manier die het beste bij jouw organisatie en je personeel past.
Het verschil tussen het fiscale fietsplan en de leasefiets zit ‘m in het eigendom en de financiering. Waar de leasefiets eigendom blijft van de werkgever, de fiets is immers geleased, wordt de fiets uit het fiscale fietsplan eigendom van de medewerker. En dat heeft verschillende financiële voor- en nadelen, zowel voor je bedrijf als voor je medewerkers.
Een fiscale fietsregeling wordt aangeboden vanuit de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR); een vrije ruimte met een limiet. Maar wanneer de vrije ruimte op is, dan hoef je je medewerkers geen nee te verkopen. Je biedt immers ook de leasefietsregeling aan, die op een andere manier wordt gefinancierd. Door je medewerkers beide opties aan te bieden, is er voor iedereen een aantrekkelijke fietsregeling mogelijk.
Omdat het fiscale fietsplan binnen de kaders van de werkkostenregeling valt, heeft de medewerker bij de aanschaf een interessant belastingvoordeel. Neem iemand die een fiets aanschaft van 1000,- euro. In plaats van dit bedrag netto te betalen, betaalt de werknemer de fiets via bijvoorbeeld een verlaging van het brutoloon, en heeft zo 40% voordeel.
Bij een leasefiets vervalt de netto reiskostenvergoeding, dus heeft iemand reiskosten die hoger uitvallen, dan is de leasefiets waarschijnlijk minder interessant. Kiest een medewerker voor een fiscaal fietsplan, dan worden de reiskosten wel vergoed.
Nadeel van de fiscale fietsregeling is dat men zelf betaalt voor het onderhoud van de fiets en de verzekering, terwijl de berijder van de leasefiets een contract heeft voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld drie jaar. Tijdens deze periode is alles inbegrepen: onderhoud, verzekering en pechhulp. Mensen kunnen in principe drie jaar onbezorgd rondfietsen. En aan het eind van de leaseperiode kan de werknemer de fiets desgewenst overnemen voor een aantrekkelijk bedrag.
Het is fijn als je als werkgever beide opties kan aanbieden; voor iedereen is er wat wils. En ook voor jou als werkgever: op het fiscale fietsplan realiseer je een financiële besparing, waardoor je de leasefietsregeling (deels) mee kunt financieren.
Een leasefiets is voor veel medewerkers hartstikke leuk, en een goeie oplossing. Ook zijn er veel gevallen waarbij een fiscale fietsregeling beter bij de werknemer past. Bij ons sla je twee vliegen in één klap: wij bieden alle mogelijke fiscale fietsregelingen kosteloos aan en voorzien je van eerlijk advies, afhankelijk van de situatie en wensen als werkgever. Onze kennis, expertise en ons netwerk van ruim 2.800 aangesloten rijwielhandelaren en handige online platformen, die jou het werk uit handen nemen, maken ons uniek!
Kijk hier voor een vergelijking van de leasefiets en de fiscale fietsregeling.
PS: Laat je goed adviseren door een specialist. Wij geven meteen aan hoeveel medewerkers mee kunnen doen met welke regeling en geven vervolgens een advies op maat.
Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl