Fietslease of standaard fietsplan?

Fietsenstalling
Fietslease of standaard fietsplan? Maak gebruik van beide regelingen!

Fietslease of standaard fietsplan? Maak gebruik van beide regelingen!

20 september 2021

Hybride werken is momenteel de trend; medewerkers werken deels vanuit huis en deels vanaf kantoor. Vandaar dat op dit moment de thuiswerkvergoeding actueel is. Per 1 januari 2023 mogen werkgevers een onbelaste vergoeding geven van maximaal € 2,15 per thuisgewerkte dag(deel). Voor 2023 blijft gelden dat wanneer een werkgever een onbelaste thuiswerkvergoeding wil uitkeren, deze in de vrije ruimte van de WKR moet worden ondergebracht. Nadeel hiervan is dat er dan minder budget overblijft voor het faciliteren van diverse secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld de fiets.

Toch kunnen bedrijven met een ‘beperkt’ WKR-budget zonder problemen hun personeel blijven stimuleren om fietsend naar hun werk te komen. Dat kan via de fietsleaseregeling. En beide regelingen kunnen prima naast elkaar worden gebruikt.

Benieuwd hoe je als bedrijf alles uit beide fietsregelingen haalt?

Naast het standaard fietsplan, is de fietsleaseregeling zeker een hele interessante optie. Maar wat is het verschil tussen beide regelingen? Bij het fietsplan gefinancierd vanuit de werkkostenregeling (WKR); een fiscaal kader waarin je onbelast een fietsregeling kunt aanbieden, worden medewerkers direct eigenaar van de fiets en ontvangen ze ook een interessant belastingvoordeel. De leasefietsregeling kun je vergelijken met het leasen van een auto. De werkgever betaalt de leasetermijn (eventueel betaalt de medewerker zelf ook een gedeelte). De fiets is eigendom van de leasemaatschappij, maar de verzekering, onderhoud en pechhulp voor onderweg is in de prijs inbegrepen. Wel vervalt de netto reiskostenvergoeding voor de medewerker, mocht hij deze ontvangen.

Fietsend naar het werk met beide regelingen

Wat veel bedrijven niet weten, is dat deze twee fiscale fietsregelingen perfect naast elkaar kunnen bestaan. De leasefietsregeling heeft namelijk geen impact op het WKR-budget. Dus is het WKR-potje te leeg voor een fietsplan, dan blijft de leasefiets als optie bestaan. Je hoeft in principe dus helemaal niet te kiezen voor het één of het ander: je gaat gewoon voor allebei. Zo kun je als werkgever altijd een fietsregeling aanbieden en vitaliteit (blijvend) stimuleren.

HR-doelstelling 'vitaliteit'

Maikel Tanis, adviseur NFP Fietslease zegt hierover: “Wij zien dan ook in de praktijk dat werkgevers met weinig of helemaal geen WKR-budget NFP Fietslease inzetten voor hun medewerkers om zo in elk geval altijd een fiscale fietsregeling voor hun medewerkers te kunnen faciliteren. NFP Fietslease stelt hen simpelweg in staat om de HR-doelstelling ‘vitaliteit’ altijd bereikbaar te maken en te houden."

PS: Wist je dat wij flexibele contracten aanbieden? Waar andere bedrijven standaard een 36 maanden contract aanbieden, werken wij met contracten variërend van 12, 24, 36 tot 48 maanden. Wel zo handig!

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep