FIETS JEZELF... weg van de keukentafel

Uitsnede Man Fiets
Nfp

Fiets jezelf... weg van de keukentafel. Het verhaal van Gijs...

15 december 2021

Gijs was geen fietser. Nooit geweest. Zijn auto, dat was echt zijn heilige koe. Dus toen ik als HR-manager hem een fiets aanbood, liep hij niet direct warm. Wat moest hij nou met een fiets? Toch kreeg hij er één, was het niet om naar werk te fietsen, dan kon hij misschien privé wat kilometers maken. Achteraf bezien kwam die fiets precies op het juiste moment, zo vertelde hij me eerder deze week. Hij werd gek van het thuiswerken. Die fiets, die kreeg hem weer in beweging gekregen. Weg van die keukentafel. ‘Het heeft me meer opgeleverd dan ik ooit had durven denken’, dat was wat hij me zei.


Vergroeid met de keukentafel

Gijs begon vergroeid te raken met zijn keukentafel. Hij zat daar met zijn hele gezin, dag in, dag uit. Zoals heel Nederland. Studies wijzen uit dat mensen tijdens COVID-19 in plaats van vijf uur achter de laptop, maar liefst acht uur per dag achter hun laptop zaten. Voor Gijs voelde het eerder als achttien. Van nature is hij al geen sporter en tijdens de coronacrisis begon dat een serieus probleem te worden. Ik heb het met hem over wandelen gehad, maar dat vond hij niks. ‘Zo’n app als Ommetje? Da’s echt niks voor mij’, verzuchtte hij. Maar van die keukentafel werd Gijs ook niet veel gelukkiger en al helemaal niet productiever. Wij merkten op werk dat hij niet lekker in zijn vel zat, dus boden we hem die fiets aan.

Elektrisch fietsen is ook fietsen


Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de mensen met een leasefiets zegt vaker naar werk te fietsen. Maar liefst drie kwart van de mensen zegt ook meer privé te zijn gaan fietsen en 61 procent zegt dat het fietsen ervoor zorgt dat ze zich fitter zijn gaan voelen. Daar zit Gijs zeker bij. Hij koos voor een elektrische zakelijke fiets. Ik weet dat het idee leeft dat je dan niets hoeft te doen, maar dat is zeker niet waar. Dat bepaal je helemaal zelf. Als je niet bezweet bij mijn afspraak wil aankomen, zet je de trapondersteuning wat hoger, als je zin hebt in een sportief ritje, zet je het een paar standjes lager.

Fiets jezelf gelukkig


Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt dat elke dag matig intensief bewegen voor een betere doorbloeding van je hersenen zorgt. Daardoor verbeteren je hersenfuncties en dat heeft een positief op je stemming. Behalve dat je er blij van wordt, heeft het ook nog eens een positief effect op je gezondheid en je immuunsysteem. Bijkomend voordeel is dat je grote kans loopt dat de weegschaal ineens een stuk aardiger voor je is. Dat was ook wat Gijs me vertelde. En niet alleen de weegschaal is aardiger tegen hem, hij is zelf ook een stuk aardiger, vooral tegen zijn vrouw en kinderen. Dat maakt die keukentafel ineens een veel fijnere plek om te verblijven.


Nieuwsgierig?

Werkgevers kunnen op diverse manieren regelen dat medewerkers kunnen fietsen en ook blijven fietsen. Hiervoor heeft de overheid een aantal fiscale regels ingevoerd, die werkgevers helpen bij een fiscaal aantrekkelijk fietsplan of leasefietsregeling voor medewerkers. Meer weten? Het is een kwestie van fietsen!

placeholder afbeelding

Postadres
Postbus 594
8440 AN Heerenveen
T. 0513 - 64 06 28
E: info@nfpfietslease.nl

NFP Fietslease® is onderdeel van NFP Groep